17 Ağustos 2011

Adres Değişikliği

Belki de yıllardır aynı adresde oturuyorsunuz. Kim sorsa evinizi gösterirler. Oyunuz o adrese çıkar. Çocuğunuz  adresinize göre okula gider.

Ve birgün işiniz düştüğünde, muhtarlıkda, bankada yada emniyette, memur size adresiniz yok. Sistemde görünmüyorsunuz deyiverir. Şaşırıp kalırsınız.
İtiraz edersiniz. Kızarsınız. E tabi kendinizce haklısınız.
Ama ne var ki Adres Kayıt Sistemi'nden silinmişsiniz işte. Memurun suçu ne ?

Peki nasıl oldu da silindi bu adres?..

Biri sizin adresi "yanlışlık"la kendi adresi olarak verdi nüfus müdürlüğündeki Adres Kayıt işlemi esnasında. Elinde de bunu ispatlayan bir faturası mevcut. Ki o olmasa aynı adrese iki aile kayıt yapılamıyor. Sadece birinci ailenin izni varsa imza karşılığı gerçekleşiyor bu işlem. O ayrı.

Peki bu yanlış adres karışıkları nerden geliyor ? Bir dizi yanlışlık ve hatanın sonucu ne yazık ki... En çok sorun yeni binalarda. Numaraları yanlış veriliyor.

Yada apartmanlar için konuşursak, vatandaş daire numarasını yanlış biliyor.
Özellikle çift dairelerde. Normalde yani Adres Kayıt Sitemine göre daire sayımı soldan başlar. Yani soldaki daire 1, sağ 2 olur. Gerisi için tekler aynı hizada olur demeye hacet yok sanırım.

Böyle bilinen yanlışlıklarla vatandaşdan habersiz adresi siliniyor.
Yada vatandaş taşınıyor. Boşalan binaya yeni biri taşınıyor. Yeni gelen kişi de giden gibi önemsememezlik etmiyor. Gidiyor Nüfus Müdürlüğü'ne elinde fatura ile adresini yeniliyor. Oradan ayrılan kişi ise  adres değişikliği işlemini artık üşengeçlik mi, umursamazlıktan mı desek yaptırmıyor. Ve Adres Kayıt sisteminden siliniyor.

Adres değişikliğinizi en geç 20 gün içinde oturduğunuz mahallenin bağlı olduğu Nüfus Müdürlüğüne giderek yaptırmalısınız.

Ve en çok sorunun seçimlerde yaşanması nedeniyle, siz siz olun askı listeleri çıktığında üşenmeyin, adınızı kontrol ettirin.
Bu işlem sandığınız kadar uzun bir işlem değil. Listeler bilgisayar ortamında da oluyor. T.C. kimlik numaranızla saniyeler içinde işiniz görülüyor.

Nedensiz yere ceza ödemek istemiyorsanız ( cezası: 360 T.L.), özellikle taşındıktan sonra adres değişikliğini bildirmeyenler, bu işleminizi hemen yaptırın. Nüfus müdürlüklerinde çok da uzun bir zamanınızı almadan, işleminizi yaptırın.
Bu işlemi, yani Adres Değişikliği bildirimini, aynı mahallede sokak değişikliği, aynı binada kat/ daire değişikliği yapsanız bile Nüfus müdürlüğüne gidip yaptırmanız gerekiyor.

Önümüzdeki ay Eylül'de Tüik yine nüfus sayımı yapacak. Bilgisayar ortamında olacak bu sefer sayım işlemi.
Böylelikle yanlış adres gösterenler( bilhassa bile bile), adres bildiriminden kaçanlar, silinmiş olanlar hepsi ortaya çıkar diye düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder