1 Eylül 2011

Sanal Sosyallık

Sizin evde bilgisayar kullanmayı bilen kaç kişi var?

Bu sorunun cevabı en az 3 olmalı. Eğer evinizde küçük bir çocuk varsa. Yoksa da 2 olabilir.
Neden mi ? Çünkü evde çocuğu bilgisayar kullanmayı biliyor olup, kendisi bilmeyen bir ebeveynin işi zordur. Bilgisayar bilmeyen için karmaşıktır. Hele ki internet. Büyük bir nimettir ama doğru doz alımı olmazsa yan etki yapar. Ve bunun farkında olmayan ailenin işi zordur.

Artık çocuklar mahalle de top koşturmuyor. Saklanbaç oynamıyor. Evinde yada internet cafelerde "sosyal iletişim"e geçiyorlar. Klayve üzerinden. Eve kan ter içinde gelmiyorlar, üstleri kirlenmiyor toz ve topraktan. Ama onlar oturdukları yerden sosyal iletişime geçiyor. Tüm dünya ile hemde. Dünya iki tık ile önlerine geliyor.

Sosyal iletişim sitelerini artık her yaştan, herkesin kullandığı bir gerçek.
Yapılan bir araştırma  sosyal iletişim sitelerinin en birincisi Facebook'un 50 ve üzeri yaş grubu üye  sayısının her geçen gün artışda olduğunu gösteriyormuş.
Yeni nesile ayak uydurmak düşüncesinde imiş çoğu. Ama kanımca çoğu çocuğunun kimlerle konuştuğunun derdinde olmalı. Sanal takip.

Hep merak etmişimdir bu sosyal iletişim sitelerinin üyelerinin hepsi harbi sosyal mı? Yani hiç görüşmediği biri ile sadece netle kurulan arkadaşlık. Evet olabilir. Eskinin mektup arkadaşlığı gibi. İnsan bazen konuşmadan yazmayı seçer. Göz teması kurmadan rahatça konuşmayı. Böyle tip 2 yada 3 kişi olabilir insanın sanal ortamında. Benimde var.
Ama çoğu yani hepsi öyle ise bu kişi için ne derece sosyal denebilir ki?
Bir cam ekranın karşısında ne derece sosyallık olabilir?
Asosyal deriz ya, bunlarda netsosyal. Yada ağsosyal.

İşte bunlardan çocuğu/muzu uzak tutmak için, bizde de az biraz ağsosyallık olması lazım.
O ucu bucağı belirsiz sosyal ağ ortamında tek başına kalmamalı çocuklar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder