22 Kasım 2011

Bırakın Sadece Çocuk Olsunlar

Hatırlasınız, geçen aylarda Rtük bazı kararlar alacağını duyurmuştu. Reklamlardaki çocuk oyuncular ve evlilik programları hakkında.

Çocuklar ile ilgili kısımda akıllara ( ne kadar iyi niyetliyiz biz) Turkcell reklamındaki çocuklar geldi ilk olarak. Çünkü söylenenlere göre, çocuklar bundan böyle sadece kendilerine uygun reklamlarda oynatılabileceklerdi. Mesela çocuk bezi reklamlarında.


Şimdilerde bir çocuk bezi reklamı dönüyor ekranlarda. Demet Akalın'ın geçen yaz hit olmuş şarkısı reklamın müziği. Sözler reklama uyarlanmış. Çocuklar sabah kalkıyorlar, giyinip süsleniyorlar, spora gidiyorlar, gezip tozuyorlar.

Eminim reklamı görmüşsünüzdür. O çocukları görünce içinizden “ay ne şeker şeyler” demek geçiyor mu? Benim geçmiyor. Çünkü çirkinleştirilmişler ! Çünkü çocukluklarından çıkarılmışlar !

İşte bu sebeple sormak lazım diyorum. Çocuklar için gelecek olan reklam sınırlamasında bunlarında bir önlemi alınacak mı?

Bugün okuduğum bir yazıda, reklam sapıklar için bir hediye olmuş deniyordu. Cinsel obje gibi sergilendirilmelerine dikkat çekilmişti. Haksızda değil. Değiller. Gerçekten öyle. Reklamı düşününce hiç haksız değiller hemde.

Çocuğun kendine uygun bir ürün reklamında, kendi gibi oynamaması nasıl bir ikilemdir?

Bu konuda eminim ki sesler duyulur. O reklama bir dur denilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder