29 Kasım 2011

İzlediğimiz Dizilerden Şikayetçiyiz

İzliyoruz evet. Ama şikayetçiyiz de. Var mı itirazı olan. Bu sonuç bir anketten çıkmış. Gerçi ankete luzüm mü vardı ki ? Biz hem söylenir hem yaparız işimizi. Hele ki fazla seçenek hakkımız yoksa.

Toplumun Kültür Politikaları ve Medyanın Kültürel Süreçlere Etki Algısı adlı kamu araştırmasının sonucunda Türkiye'de çoğunluğun medyaya güvenmediği, dizilerin gençleri olumsuz etkilediği ve Türk gelenek ve göreneklerini yansıtmadığı ortaya çıkmış.

Şöyle bir düşünürsek şuan yayındaki dizileri, hangisi doğru bir şey ki ?

Mesela fazlasıyla abartıldığını düşündüğüm Hayat Devam Ediyor adlı dizi. Reklamlarında çocuk yaşta evlendirilen kızlarımızı hedef aldılar. Tamda gündemde onlar varken. Ama dizide gözardı edilen nokta, 70 yaşında bir adamla evlendirilmeye zorlanan 15 (sanırım, galiba) yaşındaki kız, o yaşta evleneceğiz diye! sevgilisiyle birlikte oluyor. 15 yaşında zorla evlendirilmesi yanlış yaşı küçük diye, ama cinsel manada birliktelik yapmak için uygun bir yaşta öyle mi? İşte bu husus hiç üstüne durulmadan es geçirilmiş. Bu mu Türkiye gerçeği, doğudaki yaşam böyle mi? Doğuyu geçtim Türkiye'deki durum bu mu? Din, örf gelenekler mi bunlar. Madem bir takım gerçekleri göz önüne getirmek için dizi yapıyorsunuz. Bu hafife alınmayacak ayrıntıyı( ayrıntı çünkü gözönünde tutulmamış doğru dürüst) niye araya sıkıştırmışlar anlamadım.

Amerikan aile dizilerinde ( yine mi Amerika derseniz ama bi dinleyin) aileler çocuklarını evlilik öncesi ilişkilerden uzak tutarlar. Öyle yetiştirirler. Kaldı ki bu ayrıntı onlar için ne dinen, nede örf adettir. Ama topluma öyle yansıtılır Amerikan aileleri.
Biz de ise evlenmeden yapmayanlar duyulunca ağzımız açık kalınır ve alay edilir! Hatırlayın Aşk ve Ceza adlı dizi. Aile dizisi denen Çocuklar Duymasın adlı dizi de bile lafı geçiyorsa bu durumun diyecek söz yok.

Bu bakımdan gerçekten ailecek izlenecek bir aile dizimiz şuan maalesef yok. Varsa siz söyleyin..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder